kollaasi.gif

Tieni teen maailmassa


Kun lopetin kahvinjuonnin, niin olin pitkään hukassa, kun  hyvää teetä en saanut mistään. Pussiteet eivät ole koskaan mulle maistuneet, niitä tuli juotua vain kun en muuta saanut. Myöskään yrttiteet eivät pidemmän päälle innostaneet ja kyllästyinkin niihin aika nopeasti. Ainoastaan  Rooibus teetä join pidempään. 

Kerran eräs ystäväni tarjoili mulle todella hyvää teetä, jota join useammankin kupillisen, hän oli saanut sitä tuliaisena eräältä ystävältään. Tee oli Yorkshire Tea. Kun en sitten löytänyt sitä Suomesta, niin tilasin sitä Englannista isomman erän. Se oli suosikkiteeni siihen asti kunnes vuonna 2006  ystäväni näytti mulle Hesarin artikkelin ihmeellisestä Théhuoneesta, teekaupasta, jossa on yli 300 teelaatua. Se tuntui uskomattomalta. Heti ensimmäisen tilaisuuden tultua menin junalla Helsinkiin Théhuoneeseen ja se tuoksujen sinfonia ja pussien paljous oli jotain taianomaista. Sain Théhuoneen myyjältä ystävällistä palvelua ja neuvoja eri teelaaduista. Ostin useita eri laatuja ja kun pääsin kotiin, niin maistelu alkoi. Maut olivat upeita. Pikkuhiljaa aloin oppia teen annostelun, veden lämpötilat ja haudutusajat. Ostin vedenkeittimen jossa oli lämpömittari. Tutustuminen teen maailmaan oli alkanut. Makuni teen suhteen muuttui, mustat teet jäivät taka-alalle ja oolongit ja vihreät teet tulivat tilalle. Kokeilin eri laatuja ja parhaimmillaan kotonani on ollut yli 20 eri teelaatua. Nykyisin suosin hyvälaatuista Oolong teetä sekä erilaisia vihreitä laadukkaita teitä. Myös Puerh-tee on tullut suosikiksi. Myös hyvä Darjeling tee maistuu. Valkoisestakin teestä on löytynyt suosikkeja. Makuaistini on muuttunut.
Nykyään käyn Théhuoneessa kerran kuukaudessa ja joskus useimminkin, onneksi Théhuone muutti Eerikinkatu kahdestatoista kymppiin jolloin teenhakumatkani lyheni huomattavasti. Olen liittynyt myös Teenystäviin ja sieltä olen saanut tietoa monista hienoista teelaaduista.